UI/ UX DESIGN


Pentru că simplul „design” nu mai este suficient.
Design-ul în industria IT nu mai este de mult sinonim doar cu desenul. Conceptul de UI/ UX design extinde enorm disciplina și o conectează direct cu elemente ca psihologia consumatorului, relațiile publice sau marketing-ul. În cea mai simplă exprimare: îmbinăm frumosul (desenul, în sens clasic) cu utilul (utilizare și satisfacția utilizării).

Ce înseamnă UI Design?

UI (User Interface) se referă la interfața dintre utilizatorul uman și website sau aplicație. Vorbim de toate elementele grafice și funcționalitate (butoane, meniuri, câmpuri etc.), elemente care, vă asigurăm, nu sunt niciodată alese la întâmplare. Toate aceste elemente construiesc ceea ce noi numim UI.

Ca să incepem cu o analogie, gândiți-vă la ce v-ar folosi o supă dacă nu ați primi și ustensilele potrivite pentru a o gusta? Un UI neperformant este, în acest exemplu, furculița primită lângă supă.

Ce înseamnă UX Design?

UX (User Experience) se referă la întreaga percepție (sau experiență, dacă vreți) a utilizatorului în relație cu website-ul sau aplicația. Mai mult decât UI-ul, care se referă strict la interfață, UX-ul urmărește interacțiunea utilizatorului cu produsul încă din stadiul deciziei de cumpătate. Există o multitudine de factori care pot influența indicatorii de performanță ai UX-ului, factori ca facilitatea înscrierii/achiziționării, eficiența produsului, marketing-ul onest, comportamentul în timp, ușurința procesului de învățare etc.

Continuând cu exemplul supei, dacă UI-ul se referă strict la instrumente, UX-ul poate fi temperatura, gustul sau chiar politețea ospătarului.

Și de ce sunt atât de importante?

Există numeroase beneficii directe și indirecte, dar dintre acestea le vom enumera pe cele mai importante:

- Creșterea numărului de vizitatori/utilizatori
- Fidelizarea clientelei
- Creșterea ratei de conversie